To nie osady, lecz odchody

24 listopada 2009, 09:57

Dotąd sądzono, że spotykane w jaskiniach kolorowe osady to minerały, teraz jednak okazuje się, że w niektórych przypadkach dokładnie tak samo wyglądają odchody nieznanych wcześniej mikroorganizmów.



12-krotny zapis na Blu-ray

18 września 2009, 10:12

Pioneer zaprezentował urządzenie BDR-S05J-BK, czyli pierwszą nagrywarkę Blu-ray rejestrującą dane z dwunastokrotną prędkością. Już w przyszłym miesiącu trafi ona na półki sklepowe w Japonii, gdzie będzie sprzedawana w cenie około 28 000 jenów (417 USD).


Windows 7 Beta 1 (jednak) dla każdego

9 stycznia 2009, 17:08

Windows 7 Beta 1 można już pobrać z serwera Microsoftu. O godzinie 21 czasu polskiego powinien on być również dostępny na witrynie www.microsoft.com/windows7. Niestety, systemu nie będą mogli zainstalować wszyscy posiadacze odpowiedniego (CPU 1 GHz, 1 GB RAM, nagrywarka DVD, karta graficzna obsługująca DX9 ze 128 megabajtami pamięci) sprzętu komputerowego. Wersja Beta 1 została przygotowana jako aktualizacja, a więc zainstaluje się tylko na maszynach z systemem Windows Vista SP1.


MolekulaRNA zagadka rozwiązana

20 grudnia 2008, 02:21

Badacze z Uniwerystetu Rzymskiego odkryli prawdopodobny mechanizm samoistnej syntezy RNA - cząsteczki uznawanej za najważniejszy prekursor życia na Ziemi.


Gadający kosz

21 sierpnia 2008, 10:17

Kosz na śmiecie, który dziękuje za wrzucenie doń ogryzka głosem Beyoncé lub innej znanej osoby? Czemu nie. Prototypowe urządzenia są właśnie testowane w Finlandii. Jeśli się sprawdzą, zostaną zamontowane na ulicach i w parkach innych europejskich krajów.


Przeprojektowana gouda

24 czerwca 2008, 11:56

Od kilku lat triumfy święci gastronomia molekularna. Zajmują się nią nie tylko szefowie kuchni. W telewizji pojawia się coraz więcej programów, dzięki którym również kucharz amator dowiaduje się, jak najlepiej usmażyć omlety, a jakie sztuczki pomogą przygotować smaczniejszy rosół. Simone Toelstede i Thomas Hofmann z Uniwersytetu w Münster postanowili z kolei rozszyfrować, jak skutecznie "przeprojektować" smak osławionego holenderskiego sera gouda.


© arqueralicencja: Creative Commons

Odkryto geny muzykalności?

20 maja 2008, 08:26

Analiza molekularna i statystyczna obejmująca piętnaście fińskich rodzin wykazała, że u ludzi najprawdopodobniej istnieje bezpośrednia zależność pomiędzy informacją genetyczną a ich wrodzonym talentem muzycznym.


Chemia za barem

23 kwietnia 2008, 10:07

Choć większość ludzi nie zwraca na to uwagi, gotowanie również jest chemią, tyle że praktyczną. Często właśnie skład chemiczny decyduje o tym, jakie składniki do siebie pasują, a jakie nie. To dlatego np. bazylia "lubi się" z pomidorami. Grupą zawodową, która ostatnio bardzo się udziela w zakresie gastronomii molekularnej, są barmani. Dążąc do przygotowania jak najlepszych koktajli, wykorzystują ciekły azot, alginiany i chlorki. Dzięki temu uzyskują m.in. pianki marshmallow z whisky.


Chemiczny mózg dla nanorobota

11 marca 2008, 12:25

Doktor Anirban Bandyopadhyay z japońskiego Narodowego Instytutu Nauk Materiałowych jest autorem niewielkiego chemicznego "mózgu". Urządzenie długości 2 nanometrów było w stanie kontrolować jednocześnie 8 mikroskopijnych maszyn.


© Robbie1licencja: Creative Commons

Białko jak szwajcarski scyzoryk

26 lutego 2008, 09:39

Naukowcy z MIT dokonali kolejnego ważnego odkrycia w dziedzinie biologii molekularnej. Badając jedną z bakteryjnych protein, odkryli oni, dlaczego spełnia ona znacznie więcej funkcji niż inne białka podobnej wielkości.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy